Mats Gustavsson, mångårig energidirektör på Boliden, har de senaste åren ofta återkommit till elprisets roll för den tunga industrin.
”Kostnadssidan är helt avgörande för vår bransch. Men min iakttagelse är att man i debatten duckar för frågan”, säger han.
I Finland driver Boliden tre stora verksamheter: en multimetallgruva i Kevitsa, ett koppar- och nickelsmältverk i Harjavalta och en zinkfabrik i Karleby.
”Med den verksamhet som Boliden har, riktad till en världsmarknad, är det avgörande att arbeta med kostnader. Priserna för våra produkter sätts på LME-börsen [metallbörsen i London], vi måste skapa utrymme på kostnadssidan för att klara de stora volatila svängningarna på metallpriserna. Och elen är för oss ofrånkomligt en stor del av kostnadsbasen”, säger han.
”När jag då tar del av framtidsscenarierna om all kraft som kommer att behövas fram-över och tittar på levelized cost [kraftslag jämförs med avseende på kostnad per producerad kWh under hela kraftanläggningens livslängd] för landbaserad vindkraft, havsbaserad vindkraft och kärnkraft, så ligger den kostnaden långt över vad industrin hittills har baserat sig på.”
”Slutsatsen kan bara bli att industrin framöver måste acceptera ett högre elpris. Och att elproducenten måste acceptera en lägre intäkt”, säger Mats Gustavsson.
”Till det här kommer att EU bygger på en marknadsmodell med marginalprissättning som innehåller kostnaden för koldioxid, och att vi kan se en tydlig trend och intention att politikerna vill få upp priset på koldioxid ytterligare. Med det drivs elpriset ju upp ännu mer.”
Frågan för investerare i elproduktion blir varför de ska rabattera ett pris till industrin, säger Mats Gustavsson, som befarar att delar av den elintensiva industrin slås ut.
”Man orkar inte bära elkostnaden. Vi har redan haft en rätt stor utslagning av aluminiumindustrin i Europa. Det började under sista kvartalet 2022 när elpriserna gick upp jättehögt. Sedan har de inte gått ner till en nivå där man skulle ha kunnat återstarta de här aluminiumsmältverken. Är det bra eller dåligt? Det måste man ta ställning till.”