GILLAR MOTION. Efter arbetsdagen tar Lena Hertén gärna ett pass på skidor eller cykel.
Karolina Isaksson

Lena går för egen motor

Lena Hertén är den första personen man träffar på när man kommer in på Nykarleby Kraftverks huvudkontor. Hon börjar känna sig hemmastadd efter fyra år i bolaget och den interna eljargongen sitter där den ska.

Tidigare sålde hon försäkringar, numera är hon inkopplad på säkringar och har kundkontakt.

”Jag har frågat när jag ska få mina stolpskor, men hittills har jag inte blivit betrodd med sådana”, skojar hon.

I själva verket ägnar hon en stor del av sin arbetstid åt att göra elavtal med kunder som flyttar in i ny lägenhet eller just har köpt hus.

”En av de största fördelarna med jobbet är att jag får träffa mycket folk, även om en stor del av ärendena görs per telefon eller via internet.”

Efter arbetsdagen tar hon gärna en tur på skidor eller cykel, beroende på underlag. För tre år sedan genomförde hon en svensk klassiker genom att skida sitt femte Vasalopp, springa Lidingöloppet, simma Vansbrosimmet och cykla Vätternrundan under ett och samma år.

”Cyklingen på 300 kilometer var värst, det tog mig 15 timmar att komma runt trots att jag cyklar mycket under sommarhalvåret. Men tiden och resultatlistan är inte viktiga för mig, huvudsaken är att jag tar mig igenom loppet.”

Den lugna lunken är hon är ganska ensam om i sin familj. De tre sönerna har susat fram på snöskoter i hiskeliga hastigheter. Yngste sonen Viktor Hertén har vunnit både finländska mästerskapen och europeiska mästerskapen i grenen. Nu är hans mål är att bli världsmästare.

”Motorsporten har de fått från sin pappa. Visst vill jag att de lyckas bra när de tävlar, men jag vill helst inte titta på från sidan. Jag är inte så intresserad av fart.”

TEXT: Johan Svenlin