Ny i stan. Sedan december svarar Minna Haapaniemi på frågor när Herrfors kunder i Alavieska och Ylivieska ringer eller mejlar.

Minna håller koll på elmarknaden

Ett nytt ansikte och en ny röst möter kunder som kontaktar Herrfors i Alavieska och Ylivieska. Det är Minna Haapaniemi, som sedan december arbetar som kundrådgivare bakom disken på Tulolantie. Dessutom är hon kontaktperson för områdets företagskunder. Hon är inte bara ny på Herrfors, hon är också ny i stan.

”Jag hade bott hela mitt liv i Uleåborg, ända tills jag flyttade hit i december. Även om jag trivs jättebra i Ylivieska finns det en sak jag saknar – havet. Varje gång jag besökt Uleåborg sedan jag flyttade har jag och min hund, treåriga blandrasterriern Pyry, tagit långa promenad vid havet”, berättar Minna Haapamäki.

Som ny i stan uppskattar hon jobbarkompisarna och den goda stämningen på arbetsplatsen.

”Vi spelar badminton på tisdagar och planerar att börja gå ut och bowla en gång i månaden. Jag är nybörjare i båda grenarna, men det viktiga är att man umgås och trivs tillsammans.”

De dagliga kundkontakterna handlar ofta om flyttanmälningar och offertförfrågningar. Och Minna kan ofta ge besked. Efter tradenomutbildningen har hon ägnat sig åt elmarknadsfrågor för hela slanten, senast som teknisk expert på ett energiföretag i den tidigare hemstaden.

”Elmarknaden är otroligt intressant, eftersom den påverkas av så många olika faktorer och påverkar så många andra branscher.”

Just nu kommer det in en hel del frågor som berör de stigande elpriserna.

”I synnerhet kunder som för två år sedan valde att binda sitt elpris, när marknadspriset var väldigt lågt, har svårt att förstå varför det nu plötsligt blivit så mycket dyrare när avtalet gått ut.”

Det finns en rad bakomliggande orsaker och Minna hänvisar bland annat till den torra sommaren som drog ner tillgången på vattenkraft, till underhållsarbeten på kärnkraftverk och till stigande priser på utsläppsrätter.

”Elpriset går upp och ner beroende på väder och vind, utbud och efterfrågan, politiska beslut och marknadens förväntningar. Dessutom är Finland väldigt importberoende av el, i synnerhet under vinterhalvåret.”

Hon ser ljust på framtiden inom energibranschen.

”En av fördelarna med att jobba på Herrfors är det ständiga utvecklingsarbetet och att det finns så goda möjligheter att hitta nya intressanta arbetsuppgifter inom energiområdet och vårt företag”, säger Minna Haapaniemi.

TEXT: Johan Svenlin