Jaktkompisar. Tommi Kontiainen och hans ettåriga älghund Kajo tar gärna långa pass i skogen. Då får de två andra hundarna, Ukko och Juro, vänta i varsin hage.
Karolina Isaksson

Elplanering överträffar älgjakt

Hösten 2018 kommer inte att bli som andra höstar för Tommi Kontiainen. För första gången på många år står han frivilligt över älgjakten.

”Jag har bestämt mig för att satsa på studierna och därför måste jag offra älgjakten i år. Men visst kommer det att bli tungt att inte hänga med jaktkompisarna ut på pass”, medger han.

Sedan 2009 har han arbetat som linjemontör på Esse Elektro-Kraft AB och håller tillsammans med kollegan Heikki Kukkola i gång bolagets filial i Kortesjärvi.

”Tidigare hade jag jobb som innebar mycket resande, men när jag fick ett jobb med fasta arbetstider kunde jag börja ägna mig åt mina fritidsintressen.”

Barnens idrottande kräver en del skjutsande, de tre älghundarna behöver träning och dessutom ägnar han en kväll i veckan åt frivilliga brandkårens verksamhet.

”Där hamnade jag efter en överenskommelse med en kompis – om han kom med i jaktlaget skulle jag också gå med i frivilliga brandkåren. Det har visat sig vara en intressant verksamhet, där man får nya utmaningar och möjlighet att utveckla sig själv.”

Så vad är det för studier som får honom att skippa älgjakten?

”Sedan januari läser jag in en specialyrkesexamen i elnätsplanering på distans. Normalt beräknas studierna ta två år, men jag har bestämt mig för att läsa in den på halva tiden och siktar på att bli klar kring årsskiftet. Det säger väl en del om min studiemotivation att jag faktiskt väljer studierna framför älgjakten”, skrattar han.

Han ser planering av elnät som ett otroligt intressant område och hoppas kunna arbeta med det på heltid när jag blivit klar med studierna. På jobbet har han redan gjort en del elnätsplanering, bland annat fyra jordkabelprojekt på bägge sidor om Purmojärvi, varav det sista ska slutföras under första halvan av nästa år.

”Huvudsaken är att jag får fortsätta att arbeta med människor och får komma ut i terrängen då och då”, säger Tommi Kontiainen.

TEXT: JOHAN SVENLIN