HEMVÄNDARE. Maria Timo-Huhtala styr utvecklingen av det prisbelönade projektet Porokello från sitt kontor i Vetil.
Karolina Isaksson

Med mobilen mot renkollisioner

Mobiltelefonen har utpekats som en stor trafikfara, men den kan också användas för att höja trafiksäkerheten. På sitt kontor i Vetil centrum koordinerar Maria Timo-Huhtala projektet Porokello (Renklockan), som syftar till att halvera renolyckorna på de finländska vägarna fram till år 2020.

”Vi ser redan i statistiken att renkollisionerna minskar, och i vår undersökning svarade 63 procent av yrkeschaufförerna i Lappland att de undvikit en eller flera renkollisioner tack vare mobilappen Porokello”, berättar hon.

Hennes företag Luovasti erbjuder marknadsföringstjänster och projektledning och största delen av kundkretsen finns utanför Vetil. Hon tog med sig arbetet, bland annat projektledningen för Porokello, när hon nyligen flyttade till Vetil med sin familj.

Efter sjutton år ute i världen, bland annat i Frankrike, Australien, Helsingfors, Tammerfors, Villmanstrand och senast i Rovaniemi, har hon mjuklandat i hemtrakterna.

”Det är enkelt att slå sig ner här. Jag har under åren hållit kontakten med Vetil och känner många från förr. Barnen har också haft lätt att komma in i sina nya rutiner”, säger Maria Timo-Huhtala.

BILDER: Karolina Isaksson