STYR BÅDE PÅ JOBBET OCH PÅ FRITIDEN. Kristian Finell, ny vd för Herrfors Nät Ab, gillar att köra motorcykel, men har på senare tid börjat trampa sin MTB-cykel i terrängen.
Karolina Isaksson

Ny spindel i nätet

Han har kvar sitt gamla kontorsrum, men titeln vd för Herrfors Nät Ab är ny. Kristian Finell har hunnit jobba två månader i den nya rollen och börjar känna sig bekväm. Det var i november som det blev klart att han skulle ta över huvudansvaret, efter att Seppo Tupeli gått vidare till ett annat vd-jobb inom elbranschen.

”Hösten blev väldigt intensiv och jag fick lov att lära mig mycket nytt, men jag har fått behövlig hjälp av Seppo och andra inom Herrfors organisation för att komma i gång”, säger Kristian Finell.

Han och Herrfors elnät var långt ifrån totala främlingar för varandra. Kristian kom till Herrfors år 2010 efter tio år inom telekombranschen, bland annat som IT-chef och projektledare. På Herrfors fick han börja med att styra upp övergången till fjärravlästa mätare. Den processen gick enligt planerna och pågick till 2014. När den var avklarad fick han ta över som nätchef, med ansvar för bland annat nätbyggnad och investeringar.

”Den verksamheten fortsätter enligt vår färdplan. Vi kommer att öka andelen jordkabel och allmänt förbättra leveranssäkerheten i vårt elnät.”

På fritiden ägnar han mycket tid åt familjen med fru, två barn och en hund. När han får tillfälle trivs han på två hjul och det finns alternativ i garaget att välja på beroende på olika underlag – skogsstig, isbana, landsväg.

”Vårt husbygge i Sandsund har tagit mycket tid och därför har motorcyklarna mest fått stå stilla de senaste åren.”

På senare tid har han mer och mer ersatt motorkraften med egen benkraft och har deltagit i olika MTB-lopp, bland annat i Sju sjöar och Jämi84.

”Det ger bättre motion, men det är svårt att slå motorcykelkänslan”.

TEXT: Johan Svenlin BILDER: Karolina Isaksson