Nicolas Dress valde ett höstruskigt Nykarleby framför ett afrikanskt land.
Karolina Isaksson

Ny automation till det gamla kraftverket

Nykarleby Kraftverk

Nu, då det nyare vattenkraftverket på 2,1 MW har snurrat på i snart två år utan problem, förnyar Nykarleby Kraftverk även det äldre 4,5 MW kraftverket med motsvarande automation.

”Snart kan vi fördela produktionen mellan de två maskinerna på ett optimalt sätt, som även beaktar timvariationerna i priset på elmarknaden” säger Markus Backlund, driftschef på Nykarleby Kraftverk.

Att kunna köra vattenkraftverket enligt efterfrågan på elmarknaden, genom att bromsa på natten och gasa på dagen, ger dessutom lite större intäkter än om kraftverket skulle köras konstant på jämn effekt.

Hela det gamla systemet ersätts, allt från automationsskåp till varje enskild signalkabel mellan kraftverkets olika styrdon och automationen. Tyska Andritz levererade även den nyare turbinen och tillhörande automation och har skickat Nicolas Dress för att utföra det aktuella arbetet. Dress har hela världen som sin arbetsplats och denna gång fick han välja mellan ett afrikanskt land eller ett höstruskigt Nykarleby.

”Att valet föll på oss känns ju bra, eftersom samme Dress också var här när den nya turbinen togs i drift” säger Markus Backlund.