För snart 32 år sedan, den 26 april 1986, exploderade reaktor fyra i kärnkraftverket i Tjernobyl i Ukraina efter att den utsatts för ett antal tester som stred emot reglementet. Omkring 200 kvadratkilometer runt kärnkraftverket tömdes efter olyckan på fast bosättning. År 2000 stängdes den sista av Tjernobylreaktorerna ner.
Med en jättelik sarkofag över den havererade reaktorn har området nu gjorts tillgängligt igen. Den aktuella solcellsparken med en installerad effekt på en megawatt ligger bara hundra meter från sarkofagen.
Bakom projektet står ett tysk-ukrainskt bolag, Solar Chernobyl, som kalkylerar med en återbetalningstid för investeringen på sju år. Detta är möjligt genom att den ukrainska regeringen garanterat ett elpris som ligger ”50 procent över det genomsnittliga i Europa”, enligt projektets talesmän.
Om regeringens planer förverkligas, ska hundra gånger så mycket solceller fram-över installeras i Tjernobylområdet. Solförhållandena uppges motsvara dem i södra Tyskland. En fördel är att det robusta ledningsnätet från kärnkraftstiden kan återanvändas.
Kärnkraft står fortfarande för huvuddelen av Ukrainas elproduktion, med femton reaktorer i drift och två under konstruktion.