I framtiden kommer ultratunna organiska solceller att kunna erövra världen, tror forskare vid Syddansk Universitet.
Strax före årsskiftet gick de ut med nyheten att de tagit fram solceller som är tunna som papper (tjocklek 1/100-dels millimeter), genomskinliga och lätta att böja. På sikt ska cellerna som folie kunna rullas ut över hustak och bilar utan att man ska behöva kompromissa med estetiken, enligt Morten Madsen, som ansvarar för projektet.
Solcellerna ska också kunna integreras i kläderna, så att bäraren har energi tillgänglig, till exempel för att ladda mobila apparater.
Solcellerna kommer enligt Morten Madsen inte ens att vara dyra att tillverka. De ska inte behöva politiskt beslutade subventioner, utan på egna premisser kunna konkurrera med energikällor som olja och gas, säger han.
Utmaningen handlar i dagsläget om livslängden på solcellerna. När dagens prototyp utsätts för sol och luft, oxiderar den efterhand. Men Morten Madsen har tilltro till att solcellerna med rätt sorts tillsatser ska kunna göras stabila.
I följande steg handlar det därefter om att utveckla metoder för att trycka ut solcellerna i stort format och i stor skala. De solceller man inledningsvis tagit fram är, som bilden visar, bara centimeterstora.
Dessa första organiska solceller klarar att omsätta 13 procent av solenergin. Morten Madsen tror att siffran kan bli avsevärt högre i takt med att storleken på cellerna ökar.